Pølsemakeren Jonas

 

Det er svært få ungdommer som ønsker å bli pølsemakere. Jonas Gausen (21) ved Inderøy Slakteri er én av dem.

 

– Jonas er et resultat av at vi har tatt inn sommervikarer som har lyst til å prøve ut yrket, sier daglig leder (og onkel til Jonas), Håvard Gausen.

Jonas har alltid vært interessert i familiebedriften og startet som sommervikar for fem somre siden.

Han gikk egentlig idrettslinja på Steinkjer videregående i tre år, men like etterpå bestemte han seg for å bli pølsemaker.

Teoretisk prøve bestått
Og med onkler, bestefar, oldefar, tippoldefar og tipptippoldefar som har drevet med kjøtt, er det kanskje ikke å undres på?

– Jeg var skolelei etter videregående og skjønte at jeg ville ta mer del i familiebedriften. Mange ungdommer får lov til å prøve seg her og det er kjempebra, sier Jonas.

Nå går han nettbasert kurs via Lærlingekompaniet og får praktisk læring via Inderøy Slakteri. Teoretisk eksamen er han ferdig med, mens svenneprøven gjenstår.

Jonas – én av to i fylket
Ifølge daglig leder i Lærlingekompaniet i Nord-Trøndelag, Harald Granheim, er det i dag kun to lærlinger i fylket som tar pølsemakerfaget.

– Det er en utfordring generelt at for få elever velger matfag og derfra kjøttskjærer, slakter eller pølsemakerlinje. Vi har mange ledige lærlingeplasser til slike elever, noe mange ikke er klar over.

I dette skoleåret går kun seks elever på VG2 matfag ved Steinkjer videregående skole.

Mange ledige læreplasser
– Vi oppfordrer flere til å velge kjøttfag etter VG1. Dersom vi hadde hatt en klasse på 12 elever hvert år, ville vi klart å gi alle en lærlingeplass, sier Granheim, og legger til:

– Et fagbrev har du med deg resten av livet, uansett hva du velger å gjøre videre. Det er lett å få seg arbeid når du har en ettertraktet fagutdanning, du har mulighet til å få en godt betalt jobb og matindustrien vil alltid vil være på utkikk etter nye folk, uansett om det er innen lokalproduksjon eller storindustri.

Gausen: Satser på tidlig rekruttering
Inderøy Slakteri er én av flere lærebedrifter i fylket. Håvard Gausen sier han er stolt over at bedriften klarer å trekke til seg dyktige ungdommer som får interesse for faget.

– Det starter med jobbskygging én dag i åttende klasse. Så velger mange av disse å ha arbeidsuken sin hos oss i niende. Flere av disse igjen får sommerjobb.

I søknadsbunken til sommerjobber i fjor, lå det mange gode søkere.

– Faktisk har vi aldri hatt så mange søkere noen gang. Og da snakker jeg om veldig dyktige ungdommer, som er interesserte og vil lære. Det er artig, smiler Håvard Gausen.

Flere Gausen-pølsemakere på vei
Han mener det er viktig at slakteriet framstår som en attraktiv arbeidsplass og at det jobbes opp mot ungdommene for å få dem interessert.

– Vi ønsker å ta vare på dem vi tar inn, gi dem tillit og skape trygge rammer. Slik kan de igjen bli en ressurs for oss på sikt, forklarer han.

Det spirer for øvrig godt med pølsemakere i familien Gausen. Søskenbarnet til Jonas, Martin (16), har også bestemt seg for å bli pølsemaker. Han har nettopp startet utdanningsløpet sitt på Mære Landbruksskole.

 

Vis nyhetsarkiv