Jegerens favoritt: roastbiff av elg

 

Roastbiff av elg er enkelt å lage, og kan varieres i det uendelige. Med et steketermometer for hånden sikrer du deg en mør og saftig roastbiff som kan nytes både varm og kald.

 

Elgjakta er godt i gang, og for Marte Størvold ved Inderøy Slakteri er jakta et av årets høydepunkter. – Jeg har vært med på elgjakt tiden jeg var seks år gammel. For meg handler jakta om gode naturopplevelser og ikke minst, gode matopplevelser.

 
Elg Kjøkken Web

Roastbiff lager man enkelt av flatbiff av elg, sier pølsemaker Marte Størvold og kjøkkensjef Henning Nørholm.

 

Mange bruksområder

 

Elgkjøtt har mange av de samme bruksområdene som storfekjøtt. – Flatbriffen er kanskje det mest allsidige kjøttstykket på elgen. Det kan stekes som biff, røykes, braiseres eller brukes i gryter, forklarer kjøkkensjef Henning Nørholm. Flatbiffen er tilnærmet fettfri, og egner seg derfor godt til roastbiff.

 

Lav kjernetemperatur

 

Nøkkelen til en mør og saftig roastbiff er å ha kontroll på kjernetemperaturen. – Elgkjøttet er naturlig magert, og kjernetemperaturen skal helst ikke overstige 60 grader. Stekes kjøttet for lenge, eller ved for høy varme blir det lett tørt, forklarer kjøkkensjefen. Han anbefaler derfor alltid å bruke steketermometer. – Holder man øye med temperaturen, er man sikret et mørt og saftig kjøttstykke.

 
Roastbiff Elg Web

Roastbiff av elg har en mild viltsmak og passer både like godt til middag som på brødskiva.

 

​Slik steker du roastbiff av elg

1kg flatbiff av elg
Melange
salt og pepper
frisk timiankvast
½ løk
hyssing steketermometer, stekepose og aluminiumsfolie
  1. Sett på stekovnen på 125 grader.
  2. Surr flatbiffen med hyssingen slik at kjøttstykket blir noenlunde like tykk.
  3. Brun flatbiffen godt i panna på alle sider og krydre med salt og pepper.
  4. Sett steketermometer i den tykkeste delen av flatbiffen.
  5. Legg så flatbiffen i stekeposen sammen med grovkuttet løk og timiankvasten.
  6. Stek kjøttet til det når en kjernetemperatur på 55 grader. Ta så den ut av ovnen, åpne stekeposen og pakk kjøttet godt inn i aluminiumsfolie og la det hvile i 15 minutter.
  7. Når kjøttet har hvilt seg har kjernetemperaturen kommet opp til 60 grader og kjøttet er rosa. Ønsker man mer stekt kjøtt må det stå lengre i ovnen. Før servering skjæres roastbiffen i skiver.

Serveringstips: Roastbiff av elg smaker fortreffelig sammen med mandelpoteter, høstens rotgrønnsaker, soppstuing og rødvinssaus.