Inderøy Slakteri AS er en gammel tradisjonsrik familiebedrift
med over 80 års drift innen kjøttbransjen.

 
Familie
 

Våre mest profilerte produkter er Inderøysodd, kjøttboller, farse og spekepølser; nisjeprodukter som er utviklet og videreført ut fra gamle, tradisjonsrike oppskrifter. Vi er opptatt av høy kvalitet og en håndverkmessig fremstilling.

 


Det beste fra trøndersk matkultur

Da Jonas Pedersen startet Inderøy Slakteri AS i 1938, var det med to tomme hender og en kniv. Målet var å foredle oppskriftene og kunnskapene til de lokale bygdekokkene til den best mulige smaksopplevelsen. Soddkokinga ble derfor satt i system, og samarbeidet mellom Jonas og de lokale kokkene (spesielt Signe Gullberg og Augusta Vist), la grunnlaget for produksjonen av Inderøysodd hos Inderøy Slakteri AS.

For å ivareta og videreutvikle de lokale mattradisjonene, innså Jonas Pedersen tidlig at to faktorer alltid måtte være på plass: Råvarer av beste kvalitet og godt kvalifiserte arbeidere som vet hvordan råvarene skal behandles. Dårlig kvalitet på råvarene kan selv ikke den beste fagmann gjøre et mesterverk ut av, og gode råvarer kan forvandles til et dårlig sluttprodukt av utrent mannskap.

Derfor bruker vi kun norske råvarer av ypperste kvalitet i vår produksjon. Alle som jobber med å foredle råvarene hos oss, er godt opplært i trønderske mattradisjoner og sørger for å ivareta vårt varemerke på best mulig måte.

Videreføring av tradisjoner

Hos Inderøy Slakteri AS er vi opptatt med å videreføre tradisjoner. Derfor har vi valgt å videreføre det originale firmanavnet, selv om vi ikke lenger er et slakteri.

Vårt hovedprodukt har alltid vært, og vil nok alltid være, Inderøysodd. I tillegg produserer vi blant annet spekemat, farseprodukter, kjøttkaker, karbonader og pølser. Alt baseres selvsagt på lokale mattradisjoner!

I dagens produksjon kombinerer vi gamle oppskrifter og håndverkstradisjoner med moderne produksjonsutstyr. Samtidig som dette gjør at våre stolte mattradisjoner blir videreført, letter vi arbeidsdagen for de ansatte ved at de tyngste og mest monotone arbeidsoppgavene er automatisert. De ansatte er vår viktigste ressurs og vi legger forholdene til rette for at de skal ha så gode arbeidsdager som mulig. Det øker både trivsel og kvalitet i arbeidet.

 
gledespris-inderoysodd

Soddoppskrifta er den samme i dag som den var for generasjoner siden – og den er ufravikelig.

 

Inderøysodd er trøndersk matkultur på sitt beste!

Inderøysodd er festmat bestående av storfe- og fårekjøtt, som er kokt, rensa og kutta i terninger. Den fine kjøttkrafta vi får fra kokinga, saltes og krydres med vår “hemmelige” krydderblanding. I tillegg kommer våre særegne kjøttboller, som er laget av prima oksekjøtt og fårekjøtt. Bollene er spedd med melk og fløte for å fremheve den gode og runde smaken.

Soddoppskrifta er den samme i dag som den var for generasjoner siden – og den er ufravikelig.

Som med alle andre kulturspørsmål, utfolder det seg en livlig kulturdebatt rundt serveringen av Inderøysodd.

“Skal potetene på tallerkenen før soddet helles over, eller skal potetene forsiktig legges i etterpå? Hvilken fasong skal gulrøttene ha? Og skal skjenningen – dette spesielle, tynne fest-flatbrødet spises med den søte siden ned mot tunga eller opp mot ganen?” Dette er nærmest livssynsspørsmål – debatten blir vel aldri avgjort…

Men på noen punkter er vi dog kompromissløse! Gulrøttene skal kokes i en kjele for seg og “danderes” på hver tallerken eller i soddterrinen, like før middagen skal serveres. Dette for ikke å forringe den spesielle soddsmaken. I tillegg er det viktig å påse at soddet ikke kokes, men kun varmes godt!

Neste gang du kjøper Inderøysodd, kjøper du ikke bare en matrett. Du kjøper et måltid rikt på bygdakokkehistorie fra Inn-Trøndelag!

Vel bekomme!

Historisk tidslinje:

  • 1938: Jonas Pedersen kom til Inderøy fra Telemark. Leide lokaler i Austadlia, Røra. Etablerte det som blir Inderøy Slakteri AS og satset på slakting, nedskjæring og videreforedling, blant annet Inderøysoddet.
  • 1958: Jonas Pedersen og svigersønn Ivar Gausen bygger nytt slakteri og foredlingsanlegg på Muusøra på Straumen. Ivar Gausen overtar etter hvert som daglig leder og er med på eiersiden.
  • 1989: Inderøy Slakteri AS kjøper opp griseslakteriet (med nedskjæring) på Verdal.
  • 1994: Inderøy Slakteri AS og Levanger Slakteri AS inngår samarbeid og flytter all slakteaktivitet til ett nytt selskap som får navnet Midt Norge Slakteri AS.
  • 1994: Inderøy Slakteri AS rendyrkes som en ren foredlingsbedrift (med noe nedskjæring av Vilt), og flytter inn i ett nyoppusset «Meieribygg» på Straumen. Ivar Gausen overdrar Inderøy Slakteri AS til sønnene Roger, Jan Egil, Ståle og Håvard Gausen.
  • Dags dato: Inderøy Slakteri AS er en vital bedrift som produserer og leverer mere produkter enn noen gang!


Følg oss på veien videre: se vår facebookside!