Saus på 1 - 2 - 3

 

Mange kvier seg for å lage saus fra bunnen av fordi de tror det er vanskelig. Men nei – saus er enkelt å lage, og med god kraft som base er mye av jobben allerede gjort.

 

Kjøkkensjef Henning Nørholm bruker mye av vinteren til å teste nye smaker og utvikle menyen på Øyna. – Det er nå vi har tid til å prøve ut nye ideer, være kreative og teste ulike produksjonsteknikker. Når høysesongen starter skal alt være spikret, forteller han.

 
Øyna04

Kjøkkensjefen slipper unna mye av «grovarbeidet» med kjøttkraft fra Inderøy Slakteri

 

En god saus er halve måltidet

 

Gode råvarer er et «must» for kjøkkensjefen. – Vi er heldige som bor «midt i matfatet» her på Inderøy. Vi har et rikt utvalg av lokale råvarer av utmerket kvalitet, sier Nørholm og forteller at når han komponerer en rett, er det sausen som er prikken over i-en. – En god saus er halve måltidet, og vi bruker mye tid på å finne frem til en saus som er med på å fremheve og underbygge de øvrige smakene på tallerken.

Kjøkkensjefen har komponert to sauser på kjøttkraft fra Inderøy Slakteri, som vi har fått lov til å dele oppskriften på. – En god kraft er grunnlag for en rekke sauser, og med kjøttkraft fra Inderøy Slakteri er mye av «grovarbeidet» allerede gjort!

 
Øyna1

En god saus er prikken over i-en, mener kjøkkensjef Henning Nørholm

 

Oppskrift rødvinssaus (4 porsjoner)

 

Ingredienser:

2 ss sukker
½ gul løk
2 dl rødvin
2 stk tørket lauvbærblad
1 ts tørket timian
1 boks Kjøttkraft fra Inderøy slakteri
2 ss maizenna
Litt vann
Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  • Ha sukker i en kasserolle og smelt den til den er brun.
    OBS! for lenge gir brent smak på sausen.
  • Trekk sukkeret av plata
  • Kutt opp løken i terninger. Tilsett løk, lauvbærblad og timian i sukkeret og rør godt.
  • Tilsett så rødvin og kok inn til det nesten ikke er rødvin igjen i kjelen.
  • Tilsett så kjøttkraft og kok opp.
  • La småkoke i 15-20 minutter
  • Rør ut maizenna i litt vann og jevn sausen til passe tykkelse. Det kan være greit og ikke jevne for mye men heller la sausen koke inn til passe tykkelse
  • Smak til med salt og pepper
  • Sil sausen og server

Passer til: biffer, entrecôte, fileter


 

Oppskrift fløtesaus (4 porsjoner)

 

Ingredienser:

1 stk gulrot
½ gul løk
1 ss olje
1 ss maizenna
1 boks Kjøttkraft fra Inderøy Slakteri
1 dl fløte
1 ts sukkerkulør
Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  • Kutt opp løk og gulrot i små terninger
  • Ha olje i en kasserolle og varm opp. Tilsett så gulrot og løk og surr dette blankt
  • Ta kjelen av plata og tilsett maizenna og rør om
  • Tilsett så kraften
  • Kok opp sausen under omrøring
  • Skru ned varmen og la sausen småkoke i 15 minutter
  • Tilsett så fløte og kok opp på nytt
  • Ha i sukkerkulør og smak til med salt og pepper etter eget ønske

Grønnsakene kan gjerne være i sausen. Ønsker du en ren saus siler du ut grønnsakene.

Allergier: selleri, laktose

Passer til: Stek, kjøttkaker, koteletter, kjøttboller

 

Vis nyhetsarkiv